News (NL)

Results (NL)

Startlijst WK Togliatti. Iwema aan de start

Startlijst WK Togliatti. Iwema aan de start (C) David Reygondeau - good-shot.com

Het WK 2021 is op 13 & 14 februari.

Nederland had 2 plaatsen toebedeeld gekregen, maar alleen Jasper Iwema zal als enige Nederland vertegenwoordigen. De KNMV heeft de andere startplek teruggegeven. 
De WK 2021 lijst bestaat uit 5 Russen, 4 Duitsers, 2 Kazachen, 2 Oostenrijkers, 1 Tsjech, 1 Nederlander en de 'good old' Fin Aki Ala Riihimäki.

Line-up
In de line-up zien we maar liefst 4 Duitsers en geen Zweden. De Zweedse bond kan geen rijders sturen vanwege de reisbeperkingen van hun regering. De open plekken zijn nu voor 2 rijders uit Kazachstan en voor nog een Rus. Opmerkelijk genoeg zijn de Russen hierdoor met 7 coureurs (inclusief 2 reserve coureurs) weer sterk vertegenwoordigd. Een ander opmerkelijk feit is dat alle Russische coureurs al vele kilometers hebben geracet, want de diverse Russische kampioenschappen zijn gewoon doorgegaan. Enkele niet Russen hebben alleen het Europees kampioenschap in Polen gereden en wat trainingskilometers gemaakt in Zweden.
Een wk onwaardig deelnemersveld derhalve vindt deze auteur. En dan ook nog te bedenken dat er slechts 2 van de normaliter 10 races worden afgewerkt, en die beide dus ook nog op Russische bodem. Dit wk zal vermoedelijk draaien -en daar zullen we vermoedelijk ook de spanning in terug zien- om 4 Russische coueurs.

Startlijst WK IJsspeedway 2021, Togliatti (Rusland):

1 # 33 Johann Weber Duitsland
2 #2 Lukáš Hutla Tsjechië
3 #919 Dmitrii Khomitsevich Rusland
4 #66 Aki Ala Riihimäki Finland
5 #5 Maximilian Niedermayer Duitsland
6 #333 Daniil Ivanov Rusland
7 #912 Pavel Nekrassov Kazachstan
8 #50 Harald Simon Oostenrijk
9 #800 Jasper Iwema Nederland
10 #48 Luca Bauer Italië
11 #11 Marcus Jell Duitsland
12 #181 Andrei Shishegov Kazachstan
13 (Wildcard) #16 Nikita Toloknov Rusland
14 #911 Igor Kononov Rusland
15 #100 Franky Zorn Oostenrijk
16 #114 Dinar Valeev Rusland
17 (Reserve) #17 Andrei Anisimov Rusland
18 Rreserve) #18 Ilya Krivonozhko Rusland

De traing is op vrijdag. Race 1 start op zaterdag om 16.00 uur en race 2 zondag om 14.00 uur (plaatselijke tijd).

Wat kunnen we verwachten?
Zoals gezegd, de favorieten voor dit WK zijn de Russen. Huidig wereldkampioen Daniil Ivanov heeft de titel de afgelopen twee jaar in zijn bezit en zijn huidige vorm voorspelt dat hij ondanks wat ‘scheurtjes’ in de afgelopen races nog steeds mee te doen voor het eremetaal.
Maar dan zijn landgenoten; Dmitry Khomitsevich heeft een verzameling medailles, waaronder 1 gouden uit 2016 en wil daar graag nog een aan toevoegen. Dinar Valeev heeft de afgelopen 2 jaar op het podium gestaan met een bronzen plak en stond in januari bovenaan in het Russisch kampioenschap met 4 punten meer dan Ivanov. Igor Kononov is dit jaar enorm op dreef en met Tolgiatti als thuisbaan zal dat een extra stimulans zijn. Ook mogen we Wild Card houder Nikita Toloknov niet uitvlakken, hij verkeert in bloedvorm en zou maar zo eens naar een podium kunnen rijden.
Franky Zorn, hoopt op een verbetering ten opzichte van vorig jaar. Hij krijgt gezelschap van Harald Simon, die vorig jaar na een sabatical sterk zijn rentree maakte.
Kazachstan zet de pogingen om ijsspeedway te ontwikkelen voort en heeft 2 vertegenwoordigers in Pavel Nekrassov en Andrei Shishegov.
Johan ‘Eishans’ Weber was de beste van de Duitsers tijdens het ingekorte seizoen 2020 en zal opnieuw proberen glorieus voor de dag te komen. Max Niedermaier neemt al zijn ervaring mee en voormalig nationaal kampioen Marcus Jell maakt het Duitse trio compleet, hoewel Luca Bauer met een Italiaanse licentie mee doet.
Jasper Iwema uit Nederland heeft nog kunnen trainen in Zweden en is erg enthousiast over zijn kans om weer met de toppers mee te doen.
Aki Ala-Riihimäki (meervoudig Fins kampioen) heeft zich teruggevochten van een zware blessure, overigens niet bij het ijspeedway opgelopen, waarbij hij enige tijd in een rolstoel heeft gezeten. Hij keerde pas vorig jaar terug.
Lukáš Hutla zal de enige vertegenwoordiger uit Tsjechië zijn, nadat de Klatovsky broers niet meer deel uitmaken van het mondiale circus. Aleksandr Lyatosinskyy (Oekraïne) is de juryvoorzitter en scheidsrechter, vermoedelijk is Oleg Zakharov de racecoördinator.

Dopingschandaal
Het heeft de FIM maanden van onzekerheid en onderhandeling gekost, maar uiteindelijk hebben de autoriteiten groen licht gegeven. Met behulp van lokale autoriteiten, nationale en internationale instanties werd er uiteindelijk een manier gevonden om het evenement door te laten gaan.
Kazachstan, Duitsland en Nederland moesten hun evenementen annuleren. Hierdoor blijft alleen het Anatoly Stephanov Stadion in Togliatti over als enige beschikbare lokatie voor een 2-daags wereldkampioenschap evenement.
De inschrijvingen zijn -bij monde van de FIM- toegewezen door de FIM Track Racing Commission met coureurs genomineerd door hun eigen bond.
De officiele verklaring namens de FIm luidt als volgt; Het Wereldantidopingagentschap (WADA) was van oordeel dat het handhaven van het FIM Wereldkampioenschap in Togliatti (Rusland) gezien de huidige omstandigheden niet in strijd was met het CAS-besluit, voornamelijk gebaseerd op de extreme omstandigheden van de zaak, in het bijzonder gezien dat het FIM Ice Speedway Wereldkampioenschap over minder dan twee weken zal beginnen en dat er slechts een paar weken zijn verstreken sinds de publicatie van het CAS-besluit in de arbitragezaak WADA versus RUSADA.

Last modified on Tuesday, 09 November 2021 21:04

Ice speedway

Keep up to date with all the news about the Ice Speedway World Championship in The Netherlands and the ice racing sport in general.
Here you will find all results, the current standings, background information and useful information about Ice Speedway events, including the upcoming World Championship event in Heerenveen.
Order your tickets here for the 2022 World Cup and the international competition for the Roelof Thijs Cup in Heerenveen in the Netherlands.